Hlavní stránka / Novinky / Platba licence EMI v Litvě
27 Sep 2022

Platba licence EMI v Litvě

Úspěšný byznys v oblasti FinTech je možný pouze za předpokladu práce v legálním poli. Je důležité správně vybrat jurisdikci pro spuštění projektu souvisejícího s poskytováním platebních služeb. Dnes se Litva považuje za jednu z nejlepších možností pro fintech startupy plánující provádět operace s elektronickými penězi. Popularita jurisdikce je snadno vysvětlitelná: dostatečně krátké lhůty pro získání povolení a absence příliš složitých byrokratických procedur. V tomto novém materiálu se podíváme na to, jak získat licenci EMI v Litvě.

Licencování vydavatele elektronických peněz

V Litvě je možné získat následující typy licencí:

  • licenci na elektronické peníze (Electronic Money Institution, EMI);
  • licenci poskytovatele platebních služeb (Payment Service Providers, PSP);
  • omezené verze PI a EMI;
  • licenci na Account Information Services.

Licence EMI a PI umožňují poskytovat stejný spektrum platebních služeb, ale s jedním důležitým rozdílem: EMI umožňuje vydávání elektronických peněz, zatímco PI ne. Tedy, licence EMI v Litvě umožňuje klientům dlouhodobě uchovávat peněžní prostředky, zatímco PI - ne více než jeden den.

Jak získat licenci EMI v Litvě: registrace, požadavky, doba zpracování dokumentů

Regulační orgán vydává licence EMI v Litvě na dobu neurčitou. V zákoně Litevské republiky "O platebních službách" jsou popsány služby, které mohou poskytovat držitelé licencí:

  • Umístění peněžních prostředků na běžných účtech, a také veškeré procesy pro jejich fungování;
  • Výběr peněžních prostředků;
  • Provedení následujících transakcí: převod prostředků na běžný účet uživatele platebních služeb u poskytovatele nebo jiného poskytovatele platebních služeb (odečtení (včetně jednorázového), stejně jako platební operace pomocí platební karty nebo podobného mechanismu a / nebo provedení kreditních převodů, včetně trvalých plateb);
  • Platební operace s využitím kreditních prostředků (odečtení (včetně jednorázového), stejně jako transakce prostřednictvím karty nebo podobného zařízení a / nebo kreditní převody, včetně trvalých plateb);
  • Vydání nebo akvizice platebních nástrojů;
  • Převod finančních prostředků;
  • Služba iniciace plateb;
  • Platební transakce provedené pomocí speciálního zařízení (telekomunikační, digitální nebo informační);
  • Samostatná služba poskytování informací o platebních účtech.

Tím pádem má instituce elektronických peněz právo na:

  • vydání elektronických peněz;
  • poskytování úvěrů spojených s platbou služeb uvedených v Zákoně Litevské republiky "O platbách";
  • poskytování dalších služeb (vydání elektronických peněz a (nebo) směna cizí měny, uchovávání prostředků, akumulace a zpracování dat);
  • správu platebních systémů;
  • jiné aktivity, pokud jsou povoleny platnými právními předpisy.

Licence EMI v Litvě umožňuje poskytování platebních služeb na celém území Evropské unie, protože proces pasportizace umožňuje rozšířit oblast působnosti licence tím, že se oznámí místním regulátorům v dalších zemích EHP.

Požadavky na základní kapitál pro získání licence EMI v Litvě

Litevské právní předpisy stanoví přísné požadavky na minimální základní kapitál pro určité typy organizací, které žádají o licenci. V zákoně "O elektronických penězích a institucích elektronických peněz" je uvedeno, že minimální počáteční kapitál (Initial capital) pro ně musí být nejméně 350 000 €. Požaduje se, aby základní kapitál se skládal z:

  • zaplaceného základního kapitálu (sníženého o odkoupené vlastní akcie);
  • rezervního kapitálu;
  • nerozdělitelného rezervního fondu (emisní příjem) sníženého o částku spojenou s - vydáním privilegovaných akcií;
  • hlavních rezerv nebo náhradního kapitálu;
  • ztráty nebo nerozděleného zisku (ihned po odečtení mezitím nerozděleného zisku běžného roku nebo nerozděleného zisku posledního běžného roku, v němž nebyla přijata rozhodnutí výroční valné hromady, za předpokladu, že auditorská společnost ještě neposkytla audit komplexní finanční zprávy za požadované období, a kontrolní orgán neobdržel informace potvrzující, že částka zisku byla správně určena a všechny daně byly zaplaceny);
  • ostatní rezervy.

Podrobné informace o požadavcích na základní kapitál pro získání licence PSP v Litvě můžete zjistit na odkazu.

Požadavky na správní orgány a dozorčí komisi pro EMI instituce

V takových finančních institucích může být různá organizační struktura. Pokud je plánováno, že společnost bude mít jednoho ředitele, je nutné zřídit takové správní orgány: šéf společnosti, valná hromada akcionářů, rada a dozorčí komise. Obvykle je vytvořena správní rada a zřízena pozice CEO jako jejího šéfa.
Dozorčí komise není povinná.

Litevské právní předpisy stanovují přísné požadavky na zakladatele společností, které se ucházejí o licenci. Musí splnit několik kritérií:

  • bezúhonná pověst, relevantní pracovní zkušenosti a vyšší vzdělání v oborech jako právo, management, ekonomika nebo podniková administrativa;
  • schopnost zajišťovat správu společnosti na základě prudenciálních norem (povinných požadavků regulátora - Litevské národní banky, jejichž dodržování zaručuje platební schopnost, likviditu, finanční stabilitu instituce a také ochranu vkladatelů a akcionářů);
  • finanční důvěra (je nutné nutně potvrdit zdroj původu finančních prostředků).

Podobné požadavky vztahující se na příslušné vzdělání jsou kladeny na členy rady, šéfa instituce, šéfy strukturálních oddělení a manažery poboček zřízených v jiných zemích EU.

Je třeba vzít v úvahu, že šance na získání povolení se snižuje, pokud bude na pozici vedoucího jmenován kandidát, který nesplňuje výše uvedené podmínky, i když má dostatečnou kvalifikaci a zkušenosti.

Doba zkoumání dokumentů a získání licence EMI v Litvě

Doba získání licence EMI je 3 měsíce od dne podání dokumentace do centrální banky.

Čas zkoumání se mění, pokud jsou v podané dokumentaci zjištěny nesrovnalosti (forma, obsah nebo chyby). V takovém případě může regulátor požadovat další údaje, vyžadovat změnu formy nebo provést opravy. Poté se doba zkoumání prodlužuje a počítá se od okamžiku předložení posledních verzí.

Požadavky na kancelář pro instituci EMI

K získání licence EMI v Litvě je nutná fyzická kancelář společnosti.

Cena našich služeb pro licenci EMI

Cena služeb poskytovaných SBSB pro získání platebních licencí v Litvě "na klíč" je €40,000–45,000. Konečná částka závisí na řadě dalších služeb. Hledání kanceláře a výběr personálu se platí zvlášť.

Otevření bankovního účtu

Po registraci společnosti je nutné otevřít bankovní účet. V litovských legislativních požadavcích dnes není nic uvedeno o jurisdikci účtu, ale právníci SBSB doporučují otevírat jej v bance s litovskou registrací. To nejen zvyšuje důvěru regulátora při přijímání pozitivního rozhodnutí o udělení licence, ale také je to určitou zárukou, že peníze nebudou vyvedeny z Litvy.

Pro podrobné informace o licenci EMI v Litvě nebo v jiných jurisdikcích se obraťte na naše specialisty. Právníci SBSB nabízejí klientům optimální řešení s přihlédnutím k individuálním požadavkům. Pomáháme registrovat společnost a poskytujeme plnou právní podporu po spuštění projektu.

Kontaktujte nás
Potřebujeme "vaše jméno", abychom vás osobně oslovili, když odpovíme, "váš e-mail nebo telefon", abychom vás kontaktovali v odpovědi na váš dotaz, "vaše zpráva", abyste odpověděli na tento text.   Zásady ochrany osobních údajů
Děkujeme, vrátíme se k vám co nejdříve