Hlavní stránka / Novinky / Světový trend – přechod z ICO na STO
12 Apr 2019

Světový trend – přechod z ICO na STO

To je přesně to, co tak všichni očekávali: novátorský boom, technologie, které umožňují bezproblémový přístup ke globálnímu platebnímu systému, svoboda výdělku, plateb a investic. Blockchain převrátil finanční svět naruby a otevřel tolik nových možností, že realizujeme sotva polovinu.

STO a ICO: výběr ve prospěch regulace

ICO (z angl. Initial coin offering) umožnilo přivést do projektů kapitál. Zdálo by se, že ideální řešení pro crowdfunding je nalezeno, o čemž svědčí růst průmyslu v letech 2017-2018. Ovšem za rychlým rozvojem následoval úpadek. Příčinou byla absence regulace a z toho plynoucí podvody. Za těchto podmínek se pozornost přesunula na STO (z angl. Security token offering), tzv. „bezpečnostní tokeny“, „regulovatelné ICO“ nebo „bezpečnostní tokeny aktivy“.

Základní rozdíl je v tom, že mohou být posíleny reálným aktivem a být ve vzájemném poměru se svou cenou, a také dávat majitelům právo na část ve společnosti, dividenda, možnost řízení atd. STO jako nástroj z hlediska rizika investování jednoznačně vyhrává nad ICO na účet minimalizace risků nevrácení vložených prostředků. Pro ICO je typický složitý a neefektivní mechanismus odvodů z investic a velké množství neúspěšných startupů. Absence garance vrácení prostředků kazí chuť riskovat a díky tomu jsou investoři opatrnější. Bezpečnostní tokeny aktivy daly investorům to, co chtěli, a to dodatečné bezpečí.

Bezpečnostní tokeny jsou regulovány v SEC, což zajišťuje realizaci pouze legálních a solidních projektů. A podobnost s procesem registrace IPO reguluje vztahy s vládou a získává si jeho důvěru.

Zvýšení likvidity jako další plus

Bezpečnostní tokeny daly možnost na základě blockchainových technologií rychle a bezpečně obchodovat s tradičními aktivy a také zvyšují úroveň likvidity cenných papírů. A právě to se stává hlavním důvodem založení analogu tradičních aktiv. Pokud máme mluvit o fyzickém vlastnictví aktiv (např. o nemovitostech), tak v rámci jejich tokenizace na účet absence problému rychlého upuštění od aktiv může být jeho cena díky vysoké likviditě výrazně vyšší. Pohodlná práce s tokenizovanými aktivy může být také podmíněna tím, že tento trh je dostupný 24 hodin denně 7 dní v týdnu a otevírá ještě větší trh. Risk nečekaného pádu ceny za aktivum je velmi nízký.

Koupit Monu Lisu

Perspektiva bezpečnostních tokenů aktivy nezná hranic. Jestli je bitcoin zaměnitelné aktivum, tak STO mohou být umělecké předměty nebo sbírky. Jejich tokenizace může otevřít bránu na větší trhy. Muzejní sbírky nebo jednotlivá umělecká díla se mohou stát díky bezpečnostním tokenům společným vlastnictvím několika lidí. Jednoduše řečeno, dokonce Monu Lisu může koupit několik osob, mohou ji tokenizovat a prostřednictvím blockchainových technologií si ji rozdělit, čímž se každá investice mění na akcii, která odpovídá části obrazu. Jsou to nové možnosti na světovém trhu. Mnohé společnosti se připojují k trendu a vydávají STO. Tato tendence jenom utvrzuje, že za sebou ponese vznik jedné z nejmimořádnějších a nejzajímavějších kategorií aktiv pro investory, které trh znal za poslední desetiletí.

Důležité je stihnout naskočit do rozjetého vlaku

Jak to často bývá, trend jde natolik rychle dopředu, že jeho časné následování nebývá lehké. Ovšem s týmem profesionálů SBSB můžete maximálně efektivně realizovat vlastní ICO kampaň. Poradíme vám, v jaké jurisdikci je vhodné ICO a kde zaregistrovat firmu. Zajistíme plnou právnickou pomoc a consulting na všech etapách. Stihněte naskočit do rychle jedoucího vlaku s pomocí našich odborníků.

Kontaktujte nás
Potřebujeme "vaše jméno", abychom vás osobně oslovili, když odpovíme, "váš e-mail nebo telefon", abychom vás kontaktovali v odpovědi na váš dotaz, "vaše zpráva", abyste odpověděli na tento text.   Zásady ochrany osobních údajů
Děkujeme, vrátíme se k vám co nejdříve