Hlavní stránka / Novinky / Registrace společnosti v Česku
05 Jul 2018

Registrace společnosti v Česku

Registrace firmy v Česku je „moderní“ řešení efektivního řízení byznysu. Česko zaujímá první místo z hlediska mezinárodního obchodu a přední pozice z hlediska jednoduchosti vedení byznysu a získání úvěru v mezinárodním žebříčku Doing Business.

Jaké jsou výhody registrace byznysu v Česku?

Založení společnosti v ČR je základem pro koupi nemovitosti a získání trvalého pobytu. Česko patří do různých sdružení jako je EU, WTO, NATO, OECD. Založení české společnosti umožňuje přístup do střední a západní Evropy. Pohodlí registrace společnosti a vedení byznysu v Česku podtrhuje prvotřídní bankovní servis. Firmy, které jsou zaregistrovány v ČR, si mohou založit bankovní účet jak v Česku, tak i v bankách EU a jiných jurisdikcí.

 

Daně pro české společnosti

Právnické osoby, které jsou zaregistrované v ČR, podléhají dani ze zisku ve výši 19 %. Standardní sazba DPH pro české společnosti činí 21 %. Některé druhy byznysu, které jsou zaregistrované v ČR, podléhají snížené sazbě 15 %, v některých situacích sazbě 10 %. České společnosti také mohou být osvobozeny od DPH. Fyzické osoby jsou povinny platit daň ze zisku ve výši 15 %. Česko uzavřelo smlouvu o zamezení dvojího zdanění s více než 50 státy.

 

Optimální formy registrace firmy/vedení byznysu v ČR

Nejpohodlnější a nejpopulárnější jsou následující organizačně právní formy: společnost s ručením omezeným (s.r.o.) a akciová společnost (a.s.).

Formování české společnosti s ručením omezeným (s.r.o.) počítá s minimálně jedním zřizovatelem a ředitelem, přitom jimi může být jedna osoba. Minimální základní kapitál s.r.o. činí 50 eur. 

Založení české akciové společnosti (a.s.) vyžaduje základní kapitál – minimálně 1 Kč, ale pro vytvoření pozitivní image doporučujeme zvýšit jeho minimum do výše 1000 Kč; přítomnost minimálně 3 lidí v představenstvu. Počet zřizovatelů není omezen. Akcionáři mají odpovědnost pouze v rámci vloženého kapitálu.

 

Etapy registrace společnosti v Česku

Pro založení firmy v ČR je nutné ujít poměrně dlouhou cestu, která se skládá z několika kroků.

V prvním kroku registrace byznysu v ČR je nutné vybrat název a organizačně právní formu budoucí společnosti, spoluzřizovatele a ředitele, výši základního kapitálu a druh činnosti.

Ve druhém kroku je nutné získat potřebné dokumenty pro registraci české společnosti včetně základních dokumentů české firmy, zaregistrovat se v obchodním rejstříku ČR.

Ve třetím kroku je nutné se během 30 dnů po registraci společnosti v obchodním rejstříku zaregistrovat u daňových úřadů ČR. Firma také může získat registrační číslo jako plátce DPH v ČR a plátce evropského VAT.

 

Jaké dokumenty jsou potřeba pro registraci společnosti v Česku?

Pokud se obrátíte na naši společnost SBSB, všechny starosti ohledně dokumentů pro registraci byznysu v ČR (výpis z rejstříku trestů, rozdělení podílů, žádosti atd.) bereme na sebe. V dané situaci si budete jisti, že máte všechny potřebné dokumenty.

 

Doba založení firmy v Česku

Pokud máte všechny potřebné dokumenty, orientační doba registrace české společnosti činí 20 dnů. Může se měnit v závislosti na druhu společnosti, její činnosti a zatížení instancí, které se účastní registrace společnosti v ČR.

 

Na první pohled se může registrace společnosti v Česku zdát složitá a zamotaná, ale bude rychlá a jednoduchá, pokud se obrátíte na tým profesionálů SBSB. Více než 5 let pomáháme našim klientům v oblasti firemního práva, mezinárodního daňového plánování, financí, mezinárodního udělování licencí a komplexní podpory byznysu ve více než 40 zemích světa. Rádi pomůžeme i vám.

Kontaktujte nás
Potřebujeme "vaše jméno", abychom vás osobně oslovili, když odpovíme, "váš e-mail nebo telefon", abychom vás kontaktovali v odpovědi na váš dotaz, "vaše zpráva", abyste odpověděli na tento text.   Zásady ochrany osobních údajů
Děkujeme, vrátíme se k vám co nejdříve